Daisypath Wedding tickers

Daisypath Wedding tickers

Wednesday 22 February 2012

murtabak maggi~

hai haii.....(^_^)v

menu kelas saya hari ini ialah murtabak maggi... cam bes je kan dengar..hehe
ni first time saya wat murtabak maggi...sebab tu excited nk buat ni.. :)
sebelum ni xpernah lagi dengar ade murtabak nama maggi..opsss....hihi..(ke saya je yang xtau ek...keh3..)

ok...sekarang jom kita tengok bahan-bahan nak buat murtabak maggi..
ni resepi paling simple pernah saya buat..hakhak.... 
saja malas nk cari bahan banyak2..
lagipun saya juz nk tunjuk kat students saya cara paling simple, menjimatkan masa dan juga kos nk buat murtabak maggi nii..

Bahan-bahannya ialah....
1) sebungkus maggi kari beserta perencahnya
 (of course la kena ade maggi..sebab tu panggil murtabak maggi...hehehe)


2) 2 biji telur

ok..thats all! senang kan...hahaha

Cara-caranya:
1) rebuskan maggi tadi sehingga empuk di dalam periuk dengan air yang mendidih.
2)selepas empuk, toskan maggi tadi dan biarkan sekejap.
3)masukkan 2 biji telur tadi ke dalam satu bekas beserta perencah MAGGI tadi dan kacau sebati.
4) masukkan maggi yang direbus tadi ke dalam (3) dan kacau hingga rata dan sebati.
5) panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
6) letakkan satu senduk maggi tadi ke dalam kuali dan tekan sehingga leper dan membulat. 
7)tabur sedikit bawang goreng sebagai hiasan. (kalau ada la... )
7) Goreng sehingga garing dan masak.Sedia untuk dimakan.

So.. lepas ni boleh la try kat rumah ye hehe..
tapi kalau nak lagi sedap, boleh la tambah daging/ayam/udang beserta sayuran campur ke dalam maggi anda tadi..sapa2 yang suka makan pedas boleh laa letak cili...baru malatop!!! hehe...

ohh yaa...murtabak maggi ni paling sedap di makan time panas-panas.. pastu cicah ngan cili sos...fuhhh....sedapp gile! rs mcm nuget pon ade...nk tau kena try sendiri la ye.. ^_*


goreng dgn api perlahan ye...nanti hangit...hihi

ni lah dia rupa murtabak maggi!

potong kecil2 senang nk makan... :p



cicah ngn cili sos maggi...bess... =D